Įveikti stresą padės subalansuota mityba

Stresas jau tapo nuolatiniu mūsų palydovu. Patarimų, kaip su juo kovoti, netrūksta, o lengviau atremti žalingą streso poveikį gali padėti ir subalansuota bei pilnavertė mityba.

Ypač svarbu išlaikyti tinkamą omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansą, nes omega-6 perteklius gali sukelti uždegiminį stresą, kuris lemia lėtinių ligų atsiradimą. Šiandien mūsų mityboje omega-3 ir omega-6 santykis yra apie 1:20, nors rekomenduojamas – 1:1 ar ne didesnis nei 1:5. Todėl svarbu valgyti daug jūrinės riebios žuvies arba vartoti žuvų taukus.

Kai kurių šalių gyventojai, pavyzdžiui, eskimai ir japonai širdies ir kraujagyslių ligomis serga kur kas rečiau, nes vartoja daug žuvies. Omega-3 riebalų rūgštys nesigamina žmogaus organizme ir turi būti gaunamos su maistu. Nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgščių grupei priklausančios dokozaheksaeno bei eikozapentaeno rūgštys:

  • gerina autonominės nervų sistemos funkcijas;
  • slopina trombocitų agregaciją;
  • pasižymi vazodilatacinėmis savybėmis;
  • turi poveikį aritmijų mažinimui;
  • mažina arterinį kraujo spaudimą;
  • slopina uždegimą;
  • gerina endotelio funkcijas;
  • stabilizuoja krešulį;
  • mažina aterosklerozės vystymąsi;
  • mažina laisvų riebalų rūgščių ir trigliceridų koncentraciją;
  • reguliuoja adiponektino sintezę;
  • mažina kolageno sankaupų/nuosėdų susidarymą.

Yra septyni svarbūs veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis žuvų taukus: grynumas, šviežumas, stiprumas, maistingosios medžiagos, biologinis prieinamumas, tvarumas ir kaina.

  • Ne visų žuvų taukų kokybė yra vienoda. Nepatikimų gamintojų žuvų taukai gali būti oksiduoti arba pagaminti naudojant prastos kokybės žaliavas, todėl gali sukelti sveikatos problemų, o ne jas išspręsti.
  • Įvairių produktų stiprumas priklauso ne tik nuo EPR ir DHR kiekio, bet ir nuo žuvų taukų molekulinės struktūros, geriausia rinktis trigliceridų formos produktus.
  • Rinkitės žuvų taukus, pagamintus iš žaliavos, sužvejotos laikantis tvarios žvejybos principų.

Siekiant sustiprinti organizmą reikėtų įvertinti gaunamus tiek magnio, tiek omega-3 kiekius. Vartojamos kartu šios medžiagos papildo viena kitos poveikį kraujagyslių sistemai. Omega-3 patekdama į kraujagyslių sieneles mažina jų standumą, jas praplečia, todėl mažėja kraujo spaudimas, o drauge ir širdies ligų rizika. Magnis taip pat didina kraujagyslių elastingumą, mažina nervinę įtampą, nuovargį, gerina psichologinę būklę, padeda atsinaujinti ląstelėms.

Dalintis:

Naujienlaiškis

Užsisakykite mūsų naujienlaiškį ir pirmieji gaukite naujausius pasiūlymus bei akcijas tiesiai į el. pašto dėžutę.

Sutinku gauti naujienlaiškius.

Prekė buvo įdėta į krepšelį!
, Įveikti stresą padės subalansuota mityba, Careshop.lt